Gáspár Benjamin - Happy and a KKM-en

A kezdetektől részt vettünk ezen az akkor újdonsült sporteseményen, örülvén annak, hogy ez az egyszerű sport a mi kis városunkban is teret nyert, s egyre népszerűbb.
Első alkalommal csak kisebbik fiunk Barnabás indult váltóban. Sikerült eltévednie, s lefeleznie a pályát.
Azóta is sajnálom, hogy nem fényképeztem le az eredménylistát, mert nem hinném, hogy valaha sikerül túlszárnyalnia 10 km-en  futott 21 perces idejét.
3 évvel ezelőtt, 2014-ben 2 fiam párban futotta a félmaratont, ahol nagyfiam Benjámin a 9. km-nél összeesett, s elvesztette az eszméletét.
Szerencsére 2 testvére már beért a célba, mi pedig épp szemtanúi voltunk, ahogy szétesik a mozgása, s elesik.

Bővebben...

Németh Gábor története a kezdetektől

AC/DC Thunderstruck - a szám, ami alapjáraton pöccre indít minden nemű hősies hormon termelődését a szervezetemben, most Keszthely Fő terén szól. Az extázist fokozza Mazsi lelkesítő dialógusa, amit még szoknom és tanulnom kell, hogy nem egy lehengerlő spinning órán vagyok, hanem a Keszthelyi Kilométerek utcai futóverseny rajtvonalán. A hangnem és a hangerő fokozódik és visszaszámlálás! A paraszimpatikus idegrendszer „dolgozói” elemi erővel kongatják a vészharangot, miközben az odakozmálástól való aggodalmamban arra sincs időm, hogy megkérdezzem magamtól: Mi a francokat keresek itt?

Nos igen. 2009 februárjában még nagyon távolinak tűnt a rajt időpontja, ugyanis a munkahelyi pihenőszobában heverő reklámújság hasábjain ekkor pillantottam meg először a címlapot: „Második alkalommal rendeznek Keszthelyen maratoni futóversenyt” Nem is kellett más, mint hozzám hasonló két sportszerető kolléga, akikkel közösen neveztünk a félmaratoni versenyszámra. Kezdetét vette a felkészülés, melyről akkor még nem gondoltam, hogy egy nagyon kalandos utazásnak lesz a kezdete.

Gábor 10. maratonjára készül.

Gadányi Bálint már várja az idei KKM-et

A Keszthelyi Kilométerekkel való kapcsolatom az ősidőkig nyúlik vissza, nevezetesen a verseny születéséig 2008-ig. Az első tömegsport rendezvényeim közé sorolnám. Előtte atléta voltam és pályaversenyeken indultam jószerivel. Megfogott a verseny varázsa, a sétálóutcán való átfutás, a Balaton parti futás és az egész hétvége légköre. Nekem az ilyen hétvégi versenyek jelentik a kikapcsolódást. Itt tudok találkozni több távoli sporttárssal, baráttal egy barátságos versengés mellett. Nem mellesleg a maratoni váltó kategóriában mi állhattunk a dobogó felső fokára. Tudtam, hogy jövőre újra itt leszek és a pályaversenyekről is átváltottam a hosszabb távok felé a szabadba.
2009 nem lehet a verseny nélkülem. Nagyon készültünk rá, mivel címvédőként jöttünk vissza, ha jól emlékszek sikerült is megvédenünk ezt a címet.
2010 volt számomra a megújulás éve. Előző év decemberében nyirokdaganatot diagnosztizáltak, amit majdnem fél év kemoterápia követett. A nulláról kellett lábra állnom ennek volt egyik kihagyhatatlan állomása Keszthely. Az elmúlt két év szép emlékei visszahúztak és megint a rajtvonalnál találtam magam.

Bálint az ősidőktől mesél

Korpától őszinteséget kértünk és kaptunk

Pünkösd, – bár mozgó ünnep – számomra mégis minden évben egy fix nap a futószezonban, hisz rendszerint akkor rendezik a Keszthelyi Kilométereket. Sőt, manapság már az előző nap is egy rituáléval ér fel: Hévízről a festői bringaúton keresztül átfutok a Fő térre, ahol megtekintem, ahogy a srácok sürögnek-forognak a rajtterület környékén. Aztán még éppen azelőtt, hogy meglátnák bennem a potenciált, mint aki a célkapu tetején rögzíteni tudna egy elszabadult anyacsavart (amúgy szólok, hogy nem tudnék), indulok is menetrendszerűen vissza :). Eddig nyolcszor indultam a versenyen, volt itt minden: 2 vagy 4 fővel lefutott maraton váltó, egyéni félmaraton és maraton, szinte már csak az ovisfutamon nem indultam és bár minden évben egyre fiatalabbnak érzem magam, túlkorosság okán valószínűleg már nem férek be az indulók közé.

Korpics Attila beszámolója

Karolina futásai a KKM-en

Dr. Benedek Karolina beszámolója, aki rengeteg versenyen és több sikeres versenyszervezésen van túl:
"Szerencsés gyereknek mondhatom magamat, mert bár van két testvérem, a szüleim erőn felül engem is mindenben támogattak (vagy szerintem néha éppen sűrűn imádkoztak, hogy mielőbb véget érjen egy – egy  korszakom), azért hogy számtalan dologban kipróbálhassam magam. Évekig versenytáncoltam, zongoráztam, nyelveket tanultam, motoroztam stb.
Még az őskorban nőttem fel, amikor nem volt számítógép :P így szabadidőben vagy korcsolyázni jártunk a műjégpályára vagy dolgozni a telekre. Ez a telek Gánton, a Vértes hegységben volt, mesés hely, a házunk pedig csak pár lépésre volt az erdőtől. Így amikor csak lehetett ott futkároztam, egészen kiskoromtól kezdve. Apa szerint nem fáradtam el eléggé a munkában, én miközben majdnem orra buktam a venyigéskosárral azt éreztem inkább mielőbb végezzek és mehessek futni, hiszen a futás feltölt és energiát ad. Így elkezdtem suli után esténként otthon is futni, egyre hosszabb távokat.

Olvasd el ezt a csodás beszámolót

Juhász Péter újratervezése 2014-ben!

„Indulunk az idei KKM ½ maratoni váltóban egy ismerősömmel!”  Nagy port kavart a bejelentés. Futómúlt nélkül mindjárt egy 10-es. Le a kalappal az elhatározás előtt! „Segítesz felkészülni?”- kérdezte a lányom. Mi kell ennél több egy lelkes futónak, apának. Madarat lehetett volna fogatni velem.

2 percen belül elkészült az edzésterv és mehettünk is! Ja, január volt, mínusz 5 fok, vízszintesen repülő jégtüskék. Ezek voltak az első apa-lánya közös Balaton-parti edzés élményeink, amely egy alig 15 perces gyors séta és nagyon lassú futás szenvedésével teltek el. Tűrőképességünk határait feszegetve indultunk a következő közös „futásra”. A pozitív élmény nehezen akart jönni, a km-ek is lassan gyűltek. Majd jött a mélypont, amikor az ismerős kilépett a páros váltóból. Vége!

 

Juhász Péter folytatja

Szabó Béla a KKM-en

2008-ban valami volt a levegőben. Valami friss új lendület, alkotás vágy. A magam részéről ebben az időszakban indultam el az ultrafutás göröngyös útján, tanultam az első lépéseket. Ugyanakkor otthon is álmodtak egyet és kitalálták Keszthely futását, a „Kilométereket”. Furán, egyedülállóan kapott nevet a helyi maratoni futás. Talán úgy érezhettem akkor, hogy mindenképpen itt kell lennem a „kicsike” megszületésénél. Előző nap szombaton 40 fokos melegben körbefutottam a Tisza-tavat, megtéve 70 km-t. De mégis hazabumliztunk az egész országon át, hogy másnap nekivágjunk a keszthelyi első maratonnak. Kánikula volt és mindössze 40-en voltunk. Büszke utolsóként futottam be 5 óra alatt.
Akkor bele se gondoltam, hogy az elkövetkező 9 évre számomra egy kötelezően visszatérő futóeseménnyé válik. Itt kell lennem! Ez nem kérdés.

 

Olvasd tovább Béla élményeit

KKM / Intersport Keszthelyi Kilométerek
félmaraton, maraton, váltók
Keszthely, 2018. május 19-20.